Bejelentkezés
VILLANYSZERELES.FREEBASE.HU

FREEBASE

tárhely

Info

VILLANYSZERELES.FREEBASE.HU
/images/ep.htm

EPH villany szerelése

Ingyen webtárhely szolgáltatás, segítségével weboldalát elérhetövé teheti az interneten. Szolgáltatásunk magánszemélyek és jogi személyek számára egyaránt hozzáférhetö, a regisztráció csupán pár percet vesz igénybe. A nálunk tárolt oldalak a regisztráció pillanatától kezdve reklámmentesek, nem kell emelt díjas smst küldeni, vagy éves díjat fizetni a reklámcsík eltüntetéséért, mivel nálunk nincs semmilyen reklámcsík vagy felugró reklám ablak. Minden regisztrált felhasználó webtárhelyet kap, melyel szabadon gazdálkodhat, nincs fájl típus vagy fájl méret korlátozás a szerveren. PHP scripteket biztonsági okokból nem lehet futtatni a szerveren.

Legújabb twittek

@bolyki01 @torda7 @thomasjenei Itt sztem több dolog van. Alapjában véve a felhőben tárolod a fotókat? Be van kapcso… https://t.co/VIpvn5g9Ar

@szabolb Mert akkor komolyabb biztonsági követelményeknek kell megfelelnie, pl a kormányzati gerincen belül kell el… https://t.co/ntz0nKeRZf

Keresés

EPH hálózat kialakítása.

A legbiztonságosabb természetesen az lenne, ha minden villamos berendezés testét minden olyan egyéb fémszerkezettel, amivel egyidejűen érinthető, minden ilyen megközelítés helyén közvetlenül összekötnék egy fém EPH vezetőn át. Az áramütések elleni védekezés szempontjából ez erősen túlzott, gazdaságtalan, áttekinthetetlen és ellenőrizhetetlen, éppen ezért felesleges lenne.

Kommunális és hasonló épületekben a házi fémhálózatot be kell kötni az EPH hálózatba. Általában az épület házi főkapcsoló berendezése, házi csatlakozó szekrénye mellett kell ún. EPH hálózati csomópontot kialakítani, s itt kell a védővezetőt összekötni valamennyi önmagában is számottevő földeltnek tekinthető házi fémhálózattal. Ezeket közvetlenül, tehát nem egymáson keresztül közvetve, EPH vezetőn keresztül kell bekötni ebbe az EPH csomópontba, de nem kell mindegyiket külön, sugaras vezetőn át, hanem a bekötővezető lehet gyűjtővezető, sőt láncolt vezető is. Az önmagukban számottevően földeltnek nem tekinthető házi fémhálózatokat megengedett közvetve, tehát egy másik, már bekötött házi fémhálózaton (legtöbbször a vízvezetéki nyomócsövön) keresztül, ide bekötni. Az olyan házi fémhálózatokat, amelyek több szinten haladnak át, de nem érnek le az EPH csomópont szintjére, előfordulásuk legalsó szintjén kell bekötni. Azokat a házi fémhálózatokat, amelyek az épületnek legalább négy szintjére terjednek ki, előfordulásuk legfelső szintjén is be kell kötni, de az az összekötés is lehet közvetett. Hangsúlyozni kell, hogy az összekötés mindig csak a védővezetővel történhet, tehát tilos védőföldelés esetén a hálózati nullavezetővel, nullázás esetén pedig a hálózati nullavezető olyan szakaszával összekötni az EPH vezetőt, amely csak üzemi áramokat vezethet (vagyis nullázás esetén az összekötést vagy a nullázóvezetővel, vagy a nullázóvezető leágazási pontja előtti szakaszon kell megvalósítani).

Lényeges követelménye az EPH hálózat kialakításának, hogy a fürdőkádakat EPH vezetőn át össze kell kötni a belőlük érinthető vízcsapokkal. A fürdőkádban ülő személy bőrének ellenállása ugyanis, részben a nedvesítés, részben az igen nagy felület miatt, itt szinte elhanyagolható értékűre csökken, s így egy fürdőkádban ülő emberre 16...20 V is életveszélyes lehet.

Érdekes, hogy míg korábban a fürdőkádban bekövetkezett áramütések szinte kivétel nélkül úgy történtek, hogy a lefolyócső (vagy vízbe ejtett villamos készülék esetén maga a víz) került feszültség alá, s a csap (ill. a hozzá csatlakozó fémes vízvezeték) képviselte a földpotenciált. Újabban több olyan baleset történik, amelynél a házban vagy az utcai csőhálózatban levő szigetelő csőszakaszok miatt a házban levő vízvezetéki cső (és ezen belül a csap) kerül feszültség alá (legtöbbnyire oly módon, hogy a vízvezeték földpotenciálúságát mindenki természetesnek tartja s így akár érintésvédelmi, akár híradástechnikai földnek felhasználja), s a helyi emésztőgödörbe csatlakozó fémes vagy a lerakódott mosószeres iszap által vezetővé vált lefolyócsatorna adja a földpotenciált.

Ha a házi fémhálózatot szigetelőszakasz szakítja meg (pl. fémes vízvezetéki nyomócsőhálózatba műanyag cső kerül), akkor sem kell ezt villamos vezetővel áthidalni, hanem a két részre bontott csőhálózatot két különálló fémszerkezetnek kell tekinteni, s külön-külön mért hosszuk alapján kell eldönteni, hogy egyik vagy mindkét rész ez után is házi fémhálózatnak minősül e.

Az EPH vezeték megengedett legkisebb mérete az EPH csomóponthoz közvetlenül csatlakozó EPH vezetőkre vonatkoztatva 10mm2-ben határozzák meg. A közvetett EPH összekötések vezetőiként 2.5mm2 réz szigetelt vezeték is megengedett.

Az EPH vezetők megjelölése a gyakorlatban a védővezető jelzéseivel meg egyezőek (zöld-sárga).

Nagy.I.

VISSZA